Χθες, 4-3-2020, στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στα πλαίσια της διαβούλευσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος (2014-2020) της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πόλης της Μυτιλήνης(διευκρινίζουμε ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι μόνο οι πόλεις της Μυτιλήνης και της Χίου) ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Σ. Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Σ. Τζιμής και ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας , κ. Α. Παπαχριστοφόρου παρουσίασαν τις Προτάσεις –Προμελέτες του σχεδιασμού του Δήμου.
Στην Εσπερίδα μίλησαν ακόμη ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Πλακωτάρης Γεώργιος και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των έργων αυτών :
1. Δημιουργία Πάρκου Αναψυχής στη θέση Αγ. Κυριακή (παλιά Χωματερή)
Στη θέση Αγία Κυριακή και στα όρια της Πόλης εκεί, όπου βρισκόταν η παλιά χωματερή, σε γήπεδο 45 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί Πάρκο Αναψυχής, όπου θα περιλαμβάνει 2 γήπεδα Μπάσκετ-Βόλεϊ, ένα γήπεδο 5Χ5 , χώρος με όργανα υπαίθριας γυμναστικής , παιδική χαρά και χώρος ποδηλάτου για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών, πίστα ΒΜΧ και Skate . Επίσης, θα δημιουργηθούν δυο διαδρομές μια 400μ και μία μεγαλύτερης δυσκολίας 1100 μ. για περίπατο , τζόκινγκ και ποδήλατο . Εντός του χώρου αυτού θα κατασκευαστούν 3 κτίρια:ένα κτίριο Αποδυτηρίων ένα κτίριο γραφείου Διοίκησης και Ιατρείου και ένα κτίριο εκδηλώσεων. Ακόμα, θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μοτοσυκλετών και λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Σε όλο το γήπεδο θα γίνουν φυτεύσεις με διάφορα φυτά δημιουργώντας θεματικούς κήπους ανάλογα τον προσανατολισμό τους .Επίσης, θα γίνει φύτευση μεγάλων δένδρων, προκειμένου ο χώρος να προστατευτεί από τον άνεμο και τον ήλιο με φυσικό τρόπο .
2. Δίκτυο πεζοδρομίων και οδών ήπιας κυκλοφορίας της πόλης της Μυτιλήνης
Πρόκειται για έργο που σκοπό έχει να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θα δημιουργηθεί δίκτυο (11 χιλιομέτρων) πεζοδρομίων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο Ιστορικό Κέντρο αλλά και πέριξ αυτού, με στόχο την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών στην πόλη αλλά και γενικότερα σε κτίρια κοινής ωφελείας όπως νοσοκομείο, εκκλησίες, σχολεία, παιδικές χαρες, κ.α. .
3. Δημιουργία Παιδικής χαράς στο πάρκο Αγίου Ευδοκίμου και σύνδεση του με το Ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης
Το πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου, αν και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι εγκαταλειμμένο χωρίς ξεκάθαρη χρήση. Στο πάρκο αυτό θα κατασκευαστεί σύγχρονη Παιδική Χαρά και θα συνδεθεί με το ιστορικό κέντρο της πόλης με πλακοστρώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμια που θα εξασφαλίζουν την άνετη πρόσβαση στους πολίτες μας. Ακόμα, όλος ο χώρος θα φωτιστεί με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τον επαρκή φωτισμό όλων των χώρων .
4. Δημιουργία πάρκου εκδηλώσεων στη θέση Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πρώην Στάβλοι)
Σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο και κοντά στο παλιό Λιμάνι της Επάνω σκάλας θα κατασκευαστεί Πάρκο Εκδηλώσεων με τη δημιουργία ανοιχτού αμφιθεάτρου και χώρου στάθμευσης 25 αυτοκινήτων. Στο χώρο κάτω από το αμφιθέατρο θα υπάρχουν: WC ανδρών γυναικών και ΑΜΕΑ, καθώς επίσης μια αποθήκη υλικού εκδηλώσεων και ένα χώρος εγκαταστάσεων Η/Μ. Η συγκεκριμένη χρήση θα εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτών εκδηλώσεων, που σήμερα δεν υπάρχει στην πόλη μας. Η επιλογή της θέσης αυτής έγινε με στόχο την ενοποίηση του Πάρκου Εκδηλώσεων με το Κάτω Κάστρο και του πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου, που σήμερα κατασκευάζεται από το Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων
5. Επισκευή – Ανακαίνιση Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης
Στο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης θα γίνει αλλαγή της σκηνής, αντικατάσταση καθισμάτων και υλικών δαπέδου της αίθουσας. Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν αντιπυρικές ιδιότητες . Ακόμα, θα γίνει αλλαγή του συστήματος ψύξης-θέρμανσης με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
6. Δημιουργία χώρου στάθμευσης στην Πλατεία πρώην ΙΚΑ Μυτιλήνης με σκοπό την εξυπηρέτηση του Ιστορικού κέντρου
Στο χώρο έξω από το ΙΚΑ Μυτιλήνης βρίσκεται το Πάρκο της Επάνω Σκάλας, όπου η εγκατάλειψή του είναι εμφανής και δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκε. Προτείνεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων για την εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να σταθμεύσει σ’ έναν οργανωμένο χώρο και πεζός να κατευθυνθεί στην Αγορά και στο ιστορικό κέντρο της πόλης .
Ο χώρος στάθμευσης θα δενδροφυτευτεί περιμετρικά και θα κατασκευασθεί με υλικά φιλικά με το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων 50 θέσεων που σήμερα δεν υπάρχει στη Βόρεια πλευρά της πόλης και αναγκάζει τους πολίτες να κατευθύνονται στο κεντρικό PARKING επιβαρύνοντας τη κυκλοφορία του Κέντρου της πόλης. Θεωρούμε ότι η χρήση αυτή θα συμβάλει στην οικονομική αναβάθμιση της αγοράς της Επάνω Σκάλας και πέριξ αυτής.
7. Αστική ανάπλαση της Οδού Κουντουριώτη και Πλατείας Σαπφούς
Το σημαντικότερο έργο είναι η ανάπλαση της οδού Κουντουριώτη (Προκυμαία Μυτιλήνης) και η Πλατεία Σαπφούς. Σε αυτό το έργο σύμφωνα με την προμελέτη προβλέπεται:1) επίστρωση των πεζοδρομίων με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. 2)Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίαση τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται, καθώς και διάφορα καθιστικά περιμετρικά της Προκυμαίας. 3)Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. 4)Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.5)Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. 6)Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.
Επιπλέον φωτογραφικό υλικό από την παρουσίαση.