Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 7 Μαΐου, η επίσημη παράδοση του Δημοτικού Καταυλισμού φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ, από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μανώλη Λογοθέτη, του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης, Βαγγέλη Κωνσταντίνου, του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, των Αντιδημάρχων, Στρατή Τζιμή και Στρατή Δαγκλή, του επικεφαλής της παράταξης «Η Λέσβος όπως της Αξίζει», Παναγιώτη Ζαφειρίου και του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Άνεμου. Ο καταυλισμός έκλεισε οριστικά μετά την εκκένωση που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες και ο χώρος επιστρέφει πίσω στο Δήμο για την περαιτέρω αξιοποίησή του.
Στο χώρο του καταυλισμού που έκλεισε, εδώ και έξι περίπου χρόνια φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες και τώρα που επιστρέφει στο Δήμο χρήζει των απαραίτητων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν με χρηματοδότηση του αρμόδιου Υπουργείου, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και έκανε αποδεκτό ο υπουργός Μετανάστευσης.
Να σημειώσουμε ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, μετά από πιέσεις της δημοτικής αρχής προς το υπουργείο Μετανάστευσης είχε προγραμματιστεί να κλείσει τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και της ανάγκης να τύχουν καλύτερης φιλοξενίας, λόγω της υποδομής του καταυλισμού, οι ευάλωτοι φιλοξενούμενοι σε αυτόν μέσα στο Χειμώνα, τελικά το κλείσιμο του πήρε μια ολιγόμηνη παράταση σε συνεννόηση του Δήμου με το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία όπως είχε προγραμματιστεί έληξε τέλος Απριλίου.
Θέση της δημοτικής αρχής, που ο Δήμαρχος είχε κάνει σαφή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ήταν το κλείσιμο του καταυλισμού του Καρά Τεπέ, όπως και όλων των διάσπαρτων δομών στην περιοχή, καθώς επίσης και ο τερματισμός της φιλοξενίας μεταναστών σε σπίτια της πόλης, προκειμένου να απαλλαγεί η καθημερινότητα της πόλης και των γύρω χωριών από το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Γι’ αυτό και η δημοτική αρχή συναίνεσε στη δημιουργία του νέου ΚΥΤ εκτός κατοικημένης περιοχής, με τις προδιαγραφές που πρότεινε, προκειμένου να μπει μια τάξη που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.
Το κλείσιμο του Καρά Τεπέ είναι ένα ακόμη βήμα , μετά το ΠΙΚΠΑ, προς την ομαλοποίηση, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, και θα ακολουθήσει και το Μαυροβούνι, για το οποίο από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή εναντιώθηκε στη δημιουργία εκεί προσωρινής δομής. «Δεν πρόκειται να αποκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστο από το στόχο μας αυτό και απαιτούμε και από το αρμόδιο υπουργείο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, στο χρόνο που έχει υποσχεθεί, γιατί η Μυτιλήνη δεν αντέχει και άλλη ταλαιπωρία» σημείωσε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, αναφερόμενος στη θέση του και στις περαιτέρω ενέργειες του.
Με την ευκαιρία της επίσημης παράδοσης του χώρου του καταυλισμού του Καρά Τεπέ και της παρουσίας του κ. Μηταράκη, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε με τους εργαζομένους στη συγκεκριμένη δομή, που έμειναν χωρίς δουλειά, μετά το κλείσιμο της. «Η εξέλιξη αυτή», τόνισε ο Δήμαρχος, «προφανώς και δεν είναι ευχάριστη και αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον τόπο μας και το ζητούμενο είναι να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και στην τοπική κοινωνία». Ο Δήμαρχος, σε συνέχεια της εκφρασμένης υπόσχεσής του, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της δημοτικής αρχής προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στον Καρά Τεπέ , που όλα αυτά τα χρόνια παρείχαν τις υπηρεσίες τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, προκειμένου οι φιλοξενούμενοι στη δομή αυτή να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, ζήτησε από τον παριστάμενο Υπουργό Μετανάστευσης, να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί, που έχουν άλλωστε και την σχετική εμπειρία, στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι ή σε άλλες σχετικές υπηρεσίες, προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.
Τέλος, προκειμένου να επανέλθει ο χώρος στην προτέρα του χρήση, και σε ότι αφορά το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αλλά και τον ίδιο τον καταυλισμό, ο Δήμος ζήτησε από τον Υπουργό Μετανάστευσης, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, επαρκή χρηματοδότηση, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις αποκατάστασης του χώρου, τον οποίο ο δήμος προτίθεται να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του που σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα.