Την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 εγκαινιάστηκε η έκθεση «Θεόφιλος: Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής», στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοχαράκη, κύριος Βασίλης Θεοχαράκης, τόνισε τη μεγάλη αξία της ζωγραφικής του Θεόφιλου και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, για τον δανεισμό των 42 πολύτιμων έργων της δωρεάς του διακεκριμένου κριτικού τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade προς το Μουσείο Θεόφιλου Δήμου Μυτιλήνης, καθώς και στα Μουσεία, στις Πινακοθήκες και στους επιφανείς συλλέκτες, που με την άμεση συνδρομή τους πραγματοποιήθηκε αυτή η σπουδαία έκθεση.
Θαύμασαν και σχολίασαν θετικά τα ενενήντα τέσσερα πολύτιμα έργα του Θεόφιλου, που είναι δανεισμένα από τις συλλογές του Μουσείου Θεόφιλου Δήμου Μυτιλήνης, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Α.Σ.Κ.Τ., της Βουλής των Ελλήνων, της Alpha Bank, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, της Εταιρίας Λεσβιακών Μελετών και από τους συλλέκτες κ. Ευάγγελο &; κ. Κατίγκω Αγγελάκου, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, κ. Μπάμπο και κ. Άντζελα Οικονομίδη, κ. Μαρίνα Ηλιάδη, κ. Μανώλη Περατικό και άλλους:
O Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, η Βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης, κ. Παναγιώτης Τσακύρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης, κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής, κ. Μαίρη Βιδάλη, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο κ. & η κ. Βαγγέλη Χρόνη, ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ, κ. Νίκος Τρανός, κ πολλοί ακόμη επιφανείς καλεσμένοι.
Η έκθεση «Θεόφιλος: Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21, των 16 Ιδρυμάτων, για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και, όπως τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Τάκης Μαυρωτάς: «Σήμερα, το έργο του μεγάλου τσολιά της ζωγραφικής, επιβεβαιώνει την άποψη ότι η αξία ενός ζωγράφου δεν σταματά με τον θάνατό του, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, αρχίζει μετά από αυτόν. Παράλληλα, μεταδίδει τη ζωογόνο ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία και αποπνέει αίσθημα ευθύνης και ελπίδας για το αύριο, αφού φανερώνει αυτή τη μοναδική Ελλάδα, με τους αγωνιστές, τους ήρωες και τους θεούς της, πάντα να ξεχωρίζει μέσα στην απεραντοσύνη του κόσμου».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2022 και θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα των Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Τάκη Μαυρωτά και των επιφανών ζωγράφων Αλέξη Βερούκα, Στέφανου Δασκαλάκη, Χρήστου Μποκόρου, Γιώργου Ρόρρη.