Ο Δήμος Μυτιλήνης στηρίζει και προωθεί δράσεις κατά της έμφυλης βίας, με στόχο να γίνει κατανοητό ότι η βία δεν έχει διαβατήριο ούτε κοινωνική τάξη. Είναι καθήκον μας και υποχρέωση να διασφαλίσουμε μια υγιή και δημοκρατική κοινωνία, με ουσιαστική ισότητα των φύλων, με εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων.
Το νέο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης «Γυναίκες Μαζί Δυνατές» αποτελεί μία πρωτοβουλία και ιδέα της DEMO, με στόχο την ενημέρωση ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση και θα λάβει χώρα την Άνοιξη του 2022 σε οκτώ νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με τον οργανισμό Άγονη Γραμμή Γόνιμη.
Στη Μυτιλήνη η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 και ώρα 18:00 στο Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης.
Είναι γνωστό ότι για την DEMO επιτυχημένη επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί μόνο η πρόοδος της εταιρείας και η επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και η κοινωνική υπευθυνότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή τη χρονιά και δεδομένου της έκτασης που έχει λάβει το φαινόμενο της έμφυλης βίας στη χώρα μας, η DEMO σε συνεργασία με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και την οργάνωση Strong Me, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, εκπονεί το πρόγραμμα «Γυναίκες Μαζί Δυνατές».
Σε μικρούς τόπους και σε απομακρυσμένα νησιά συχνά παρατηρούνται φαινόμενα βίας και κακοποίησης τα οποία δεν καταγράφονται και δεν αναφέρονται λόγω του φόβου της αρνητικής αντίδρασης του κοινωνικού περίγυρου.
Παρωχημένες και δυσλειτουργικές κοινωνικές αντιλήψεις δημιουργούν ένα «στίγμα», ακόμα και στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας και ενημέρωσης, το οποίο αποτρέπει θύματα βίας και κακοποίησης (είτε σωματικής, είτε λεκτικής/ ψυχολογικής) από την αναζήτηση βοήθειας. Το «στίγμα» αποδεικνύεται πολύ ισχυρό πολλές φορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας εγκλωβισμός σε ανθυγιεινές και ενδεχομένως επικίνδυνες καταστάσεις και να υπάρχει ένας «σκοτεινός αριθμός» περιπτώσεων κακοποίησης, οι οποίες δεν αναφέρονται πουθενά, δεν προσαρτώνται σε στατιστικά και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης και υποστήριξης από τις αρμόδιες αρχές και φορείς.
Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Παράλληλα βγαίνουν στην επιφάνεια, όπου υπάρχουν βεβαίως, οι προκλήσεις και οι προβληματικές συμπεριφορές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, ώστε να μην αναγκάζονται ούτε να τις υπομένουν, ούτε να τις αντιμετωπίζουν μόνες. Οι συναντήσεις θα καθοδηγούνται από εξειδικευμένους συνεργάτες όπως Ψυχολόγος και Νομική Σύμβουλος ενώ θα συμμετέχει ως προσκεκλημένη μια προσωπικότητα των τεχνών και του πολιτισμού, οι οποίοι θα μοιραστούν δικές τους εμπειρίες και θα βοηθήσουν στην δημιουργία ενός κλίματος φιλίας και εμπιστοσύνης.
Παράλληλα η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τις τοπικές αρχές αλλά και με τους Συλλόγους Γυναικών θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο της υλοποίησης του προγράμματος. Μέσω αυτής της συνεργασίας θα επιτευχθεί η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας για την έμφυλη βία και πώς αυτή μπορεί να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί δύο μήνες μετά, δηλαδή τον Μάιο, ενώ θα λάβει χώρα στα νησιά Λέσβος, Νάξος, Αστυπάλαια, Σαντορίνη, Λέρος, Πάτμος, Κίμωλος και Σκιάθος.