1

Απάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης

Ενόψει ερωτήσεως που μου τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα παράπονα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης, η απάντηση η οποία δόθηκε και δίνεται εκ μέρους μου είναι η εξής:

Το τελευταίο διάστημα έχω γίνει στόχος, ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μιας συνεχιζόμενης έντασης, προερχόμενη τούτη τη φορά από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης, του οποίου είμαι πολιτικός προϊστάμενος και υπεύθυνος. Θεωρώ όμως πως στη στάση τους αυτή δεν οδηγήθηκαν από ταπεινά κίνητρα, γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι η αγωνία για ζητήματα του πολιτισμού μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και τοξικότητας, ιδίως εν όψει προεκλογικής περιόδου. Εν τούτοις, θεωρώ πως ο τρόπος της δημόσιας διαπόμπευσης ενώπιον ακροατηρίου και μέσα στο χώρο που τους φιλοξενούσε, όπως έπραξαν πριν την παράστασή τους, τους αδικεί και δεν τους τιμά. Θεωρώ επίσης πως η όποια στάση τους οφείλεται στο ενδιαφέρον τους για το μέλλον τους ως ομάδα.

Δικαιολογώ απόλυτα αυτό το ενδιαφέρον, όμως η πολιτεία μου αλλά και το έργο μας ως δημοτική αρχή και ιδιαιτέρως ως Αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν αφήνει κανένα περιθώριο να σκεφτεί κανείς πως δεν υπάρχει η διάθεση όχι μόνο επίλυσης των όποιων προβλημάτων, αλλά και ΡΗΞΗΣ και ίασης στις όποιες παθογένειες υπάρχουν στον τομέα του πολιτισμού στον Δήμο Μυτιλήνης.

Είμαστε η δημοτική εκείνη αρχή η οποία, μέσω της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, νοικοκύρεψε μία Διεύθυνση, ανασύστησε το δημοτικό θέατρο, έθεσε κανόνες λειτουργίας, έφτιαξε το θέατρο κάστρου, την πινακοθήκη, το μουσείο Θεοφίλου και κυρίως συμμάζεψε και ΤΙΜΗΣΕ τα σχήματα του Δήμου και μετά από 30 χρόνια δημιούργησε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Τυρταίου 4 , 580 τ.μ ). Δημιούργησε νέα σχήματα, όπως Φωτογραφικό εργαστήρι, ομάδα σκάκι, ανασύστησε τη Φιλαρμονική, αναβάθμισε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία έχει τώρα πάνω από 1000 συνδρομητές, στήριξε οικονομικά δεκάδες σωματεία και πολλά εξ αυτών για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος καλόπιστος να πιστεύει πως απαξιώνουμε το Θεατρικό Εργαστήρι, με το οποίο μέχρι σήμερα φροντίσαμε να δημιουργήσουμε μια άψογη συνεργασία;

Μέσα στο έργο μας μάλιστα συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι επιτύχαμε και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ερασιτεχνικών θεατρικών Σωματείων Αιγαίου στη Μυτιλήνη μετά από δεκαετίες απραξίας.

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης αποτελεί μια καλλιτεχνική ομάδα εθελοντών ερασιτεχνών, χωρίς όμως νομική προσωπικότητα, η οποία στεγάζεται επί πολλά χρόνια σε κτίριο του ΟΑΕΔ, παραχωρημένο στον Δήμο, και ως ομάδα ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού. Συνεπώς, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως αυτοτελής νομική προσωπικότητα. Απ’ την αρχή της θητείας μου ζήτησα από τα μέλη
του να οργανωθούν ως σωματείο, υπαγόμενο στον Δήμο. Δεν το θέλησαν. Συνεννοηθήκαμε κι ετοιμάσαμε μαζί κανονισμό λειτουργίας, η επικύρωση του οποίου επίκειται άμεσα. Φτιάξαμε όσο μπορούσαμε και μας επιτρέπεται τον χώρο μετά από χρόνια, ο οποίος ήταν ακατάλληλος, όχι μόνο για στέγαση θεατρικού εργαστηρίου, αλλά και γενικότερα για οποιαδήποτε δράση. Μένουν όμως πολλά άλλα να γίνουν, για τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο η ομάδα είχε προβεί στο παρελθόν σε δημόσιες καταγγελίες, αλλά το θυμήθηκε τώρα που γίνονται πράγματα. Όπως πχ. το γεγονός πως ο χώρος που
στεγάζονται ήταν το λεβητοστάσιο του 6ου νηπιαγωγείου, χωρίς έξοδο κίνδυνου και μύριζε αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο…

Πιθανόν όμως, σε εμάς να βρήκαν τους κατάλληλους, που έχουμε την ικανότητα να το πράξουμε και γι’ αυτό το ζητούν τώρα. Αλλιώς πώς να το εξηγήσω;

Όσον αφορά τα παράπονα τους για την υποχρηματοδότησή τους. Ως ομάδα του Δήμου τα όποια έξοδα (στέγαση, ηλεκτρική ενέργεια, λειτουργικές δαπάνες κλπ), καταβάλλονται από τον ίδιο τον Δήμο. Πριν από ένα μήνα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο, μας ζητήθηκε, το ποσό των 14.500 ευρώ περίπου, για να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια του Θ.Ε.. Τους εξηγήσαμε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη και αυτό διότι, ως γνωστόν, το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης χρηματοδοτείται από συγκεκριμένο κωδικό, μέσω του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Μυτιλήνης. Οι δαπάνες οι οποίες απαιτούνται για τις ανάγκες του, αλλά και για τις ανάγκες των παραστάσεων, δεν δύνανται νομικά και τεχνικά, είναι δηλαδή παράνομο, να χρηματοδοτηθούν μέσω άλλων κωδικών και τρόπων, καθόσον το Θεατρικό Εργαστήρι
ανήκει ως άτυπη οντότητα στο νομικό πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου.

Η διάσπαση του Δήμου Λέσβου και συνακόλουθα η διάσπαση του Νομικού προσώπου πολιτισμού αθλητισμού επέφερε οικονομικά προβλήματα, που τα αντιμετωπίζει τόσο το νομικό πρόσωπο του Δήμου μας, όσο και το αντίστοιχο του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Αυτό είχε ως συνέπεια να λειτουργεί με ελάχιστα χρήματα, με τα οποία καλύπτονται στοιχειωδώς τόσο λειτουργικές δαπάνες, όσο και κάποιοι σκοποί του Νομικού Προσώπου. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο έτος το οικονομικό πρόβλημα θα επιλυθεί και τους ζητάμε να κάνουν υπομονή.

Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν και θα γίνουν. Στη διαχείριση των κοινών οι μάχες κερδίζονται με τον χρόνο, τις πράξεις, την αγάπη, την εκτίμηση και τη συνεργασία. Όχι με την τοξικότητα και τους δημόσιους εκβιασμούς.

Όλα έχουν μπει σε σειρά και θα γίνουν, όπως τόσα άλλα.

Δεν επιθυμώ, ούτε είναι πρέπουσα άλλη δημόσια αντιπαράθεση, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Τα προβλήματα δεν λύνονται σε αρένα, αλλά ενώπιος ενωπίω.

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΤΣΑΚΥΡΗΣ