1

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με αντιπροσωπεία από το Πόρτλαντ για τα είκοσι χρόνια από την αδελφοποίηση των δύο Δήμων

Αντιπροσωπεία από την πόλη του Πόρτλαντ των ΗΠΑ καθώς και μέλη του Ελληνικού Συλλόγου της Πολιτείας του Μέιν συνάντησε στο Παλαιό Δημαρχείο την Τετάρτη 29 Μαΐου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στη Λέσβο για την συμπλήρωση είκοσι ετών από την αδελφοποίηση των Δήμων Μυτιλήνης και Πόρτλαντ.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας, Νίκος Γιαννάκας, αλλά και οι πρώην Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, και Λέσβου, Δημήτρης Φωκίωνος Βουνάτσος, ενώ είχαν προσκληθεί αλλά δεν παρέστησαν λόγω απουσίας τους οι Άρης Χατζηκομνηνός και Στρατής Κύτελης, οι οποίοι θήτευσαν κατά τη διάρκεια αυτής της εικοσαετίας. Παρόντες επίσης μέλη προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών και μέλη της τοπικής κοινωνίας, που συνέβαλαν στην αδελφοποίηση, τόσο στο ξεκίνημα της προσπάθειας όσο και στα επόμενα χρόνια, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Λέσβου “Mytilene GRACE”, Ντόρα Πολίτη.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Χριστόφας αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία των δύο πόλεων, τόσο όσον αφορά στα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, όσο και στις κοινές αξίες προάσπισης της ειρήνης, της διεθνούς συνεργασίας και της διπλωματίας πόλεων. Επεσήμανε, επίσης, πως η επέτειος των είκοσι ετών από την αδελφοποίηση των δύο Δήμων μπορεί να σηματοδοτήσει και την επέκταση και εμβάθυνση της μεταξύ τους σχέσης, ενημερώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα σχηματιστεί μια ομάδα από στενούς του συνεργάτες, η οποία θα έρθει σε επαφή με τον Δήμο του Πόρτλαντ αλλά και τα μέλη της αντιπροσωπείας, ώστε να εξεταστεί το πεδίο περαιτέρω συνεργασίας και κοινών πρωτοβουλιών.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της Πολιτείας του Μέιν, Μαίρη Σνελ, αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της αδελφοποίησης, επισημαίνοντας πως αυτή δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε η ισχυρή πολιτική βούληση των τότε αυτοδιοικητικών, αλλά και η ουσιαστική στήριξη μελών της τοπικής κοινωνίας.

Σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο κ. Γιακαλής, ο κ. Βουνάτσος, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί θητείας του κ. Χατζηκομνηνού, Νίκος Κατράνης, η κ. Πολίτη και ο πρώην Αντιδήμαρχος Μάκης Βενέτας, κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει ενεργή η αδελφοποίηση και να αποτελέσει βάση και άλλων συνεργειών.

Κατά το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Δήμαρχο Μυτιλήνης αναμνηστικά δώρα από τον νέο Δήμαρχο του Πόρτλαντ Μαρκ Ντιον, ενώ και από την πλευρά του ο κ. Χριστόφας παρέδωσε συμβολικά δώρα προς τον ομόλογό του.