1

Επιτυχημένη η συμβολική δράση καθαρισμού παραλίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και μαθητριών από τα Δημοτικά Σχολεία Χαλίκων, Βαρειάς και Ταξιαρχών (Καγιάνι) πραγματοποιήθηκε η συμβολική δράση καθαρισμού τμημάτων παραλίας στον δρόμο Μυτιλήνης – Κρατήγου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης και τη ΔΕΔΑΠΑΛ με τη συμμετοχή και του Συλλόγου «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Η δράση είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τα ενθαρρύνει να έχουν ενεργή συμμετοχή στην προστασία των παραλιών μας και του περιβάλλοντος συνολικά. Πέραν του καθαρισμού οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα στελέχη των διοργανωτών και τους εκπαιδευτικούς τους για την ανακύκλωση και γενικότερα για ζητήματα περιβάλλοντος και ελαχιστοποίησης του οικολογικού τους αποτυπώματος.

Παρών στη δράση ήταν και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, που ευχαρίστησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους, όπως και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης και ο Πρόεδρος Γιώργος Αλεξίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Δαγιέλλης από το ΔΣ της ΔΕΔΑΠΑΛ.

Ο κ. Χριστόφας απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

«Με εμφανείς τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητά μας, οφείλουμε να τοποθετούμε το Περιβάλλον στο επίκεντρο κάθε απόφασης και πολιτικής.

Να προχωράμε σε άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά στον πλανήτη συνολικά.

Είναι ένας αγώνας αναγκαίος αλλά και δύσκολος, μία υπόθεση όλων μας, πολιτών και πολιτείας.

Οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ως πολίτες, έναν πιο υπεύθυνο τρόπο ζωής, που μειώνει το οικολογικό μας αποτύπωμα και να υποστηρίξουμε, ως πολιτεία, αυτόν τον τρόπο ζωής με βιώσιμες πολιτικές που θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον, αλλά και παρέχοντας κίνητρα, εργαλεία και ενημέρωση στους πολίτες.

Όλοι μαζί – και μόνο έτσι – μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε ένα βιώσιμο μέλλον με ευημερία!»

Σημειώνουμε, πως οι φωτογραφίες από λήψεις drone παραχωρήθηκαν από την εταιρεία Scidrones, εταιρεία – τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για επιστημονική έρευνα και περιβαλλοντική παρακολούθηση, καθώς και επιθεωρήσεις μέσω drone.