1

Ενημέρωση ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για το Εθνικό Μητρώο και το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού

Στη διάθεση της Πολιτείας είναι εδώ και λίγο καιρό δύο σημαντικά εργαλεία, που προβλέπει ο νόμος 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς.

Ειδικότερα, πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), όπου καταγράφονται όλα τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ανά την επικράτεια με στοιχεία των ιδιοκτητών, αριθμό σήμανσης και πλήρες ιατρικό ιστορικό του κάθε ζώου, αλλά και το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού, όπου σε αυτό φυλάσσεται δείγμα DNA από όλα τα δεσποζόμενα ζώα των οποίων οι ιδιοκτήτες / κηδεμόνες επέλεξαν να μην προβούν σε στείρωση.

Το ΕΜΖΣ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους Δήμους αλλά και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, το οποίο για να καταστεί πλήρως λειτουργικό θα πρέπει ο κάθε κηδεμόνας ή/και φιλοζωικό σωματείο να αποκτήσει πρόσβαση, ώστε να μπορέσει να ελέγξει αντίστοιχα τα ζώα που έχουν ηλεκτρονική σήμανση (τσιπαρισμένα) στο όνομά του.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες/σωματεία θα πρέπει να προβούν σε:

– Είσοδο στο ΕΜΖΣ https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/zoa-suntrophias με κωδικούς taxisnet.

– Έλεγχο αν τα ζώα που είναι χρεωμένα στο όνομα τους είναι τα σωστά και με έγκυρα στοιχεία.

Επιπλέον:

  • Αν λείπουν στοιχεία ή ζώα πρέπει να πάνε στον κτηνίατρο τους και να ζητήσουν να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία.
  • Αν ζώα που είναι χρεωμένα σε αυτούς  έχουν αποβιώσει ή δοθεί σε άλλους κηδεμόνες  να διαγραφούν / αλλαχτούν τα στοιχεία αντίστοιχα από τον κτηνίατρό τους.
  • Εάν τα ζώα έχουν στειρωθεί και δεν αναγράφεται αυτό στο ΕΜΖΣ να γίνει διόρθωση από τον κτηνίατρο.
  • Αν έχουν στην κατοχή τους ζώα χωρίς σήμανση (microchip) να απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους και να τα σημάνουν. Το τσιπάρισμα ενός ζώου αποτελεί μέρος υπεύθυνης ιδιοκτησίας και σύμφωνα με το Ν.4830/21 επιβάλλεται πρόστιμο 300€ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
  • Αν έχουν αστείρωτα ζώα να αποφασίσουν αν θα προβούν σε στείρωση ή θα απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους για να γίνει λήψη DNA και αποστολή στο εργαστήριο (ΕΦΑΓΥΖΣ). Προβλέπεται πρόστιμο 1000 € σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.