1

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης “Ευγενία Κλειδαρά”

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι! Από την Δευτέρα 17 Ιουνίου έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης “Ευγενία Κλειδαρά”, μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, υποδέχεται τους μικρούς φίλους της,  προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης… από τη Γη ως τον ουρανό!

Φέτος, στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε, ζούμε μέσα στο απέραντο σύμπαν και όλοι μαζί μετράμε τα αμέτρητα, εξηγούμε τα ανεξήγητα και αναζητούμε απαντήσεις για όλα όσα βλέπουμε γύρω μας αλλά και όσα δεν μπορούμε να δούμε.

Με σύνθημα «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…» και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό το καλοκαίρι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε κυψέλη εξερεύνησης και δημιουργικότητας και σας προσκαλεί, σε μια περιπλάνηση, κάνοντας τον δικό μας γύρο του κόσμου και ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης).

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΙΟΥΝΙΟΣ

Τρίτη 18/6: 10.00 – 11.30

Για παιδιά από 5 έως 12 ετών

Γιορτή Έναρξης

Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…

Ποιος θα σώσει τη Γνώση φέτος το καλοκαίρι; Σε αυτή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας,  με συμμάχους τα δέντρα, τα σύννεφα και τη Σελήνη, θα ταξιδέψουμε  από τη Γη ως τον ουρανό, θα περιπλανηθούμε μέσα στο σύμπαν και θα κάνουμε τον δικό μας  γύρο του κόσμου, ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη! Μοναδική αποστολή μας η διάσωση της Γνώσης!

Παρασκευή 28/6: 18.30-20.30

Για παιδιά από 8 ετών

Αν ήμουν δέντρο…

Μπορείς να φανταστείς πόσο μοιάζει ένα παιδί με ένα δέντρο; Στη φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία  εμπνεόμαστε από τον μαγικό κόσμο των δέντρων, εξερευνούμε τη γνώση που κρύβεται στις ρίζες τους και ανακαλύπτουμε τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο. Τελικά, μήπως είσαι δέντρο και δεν το ξέρεις;

ΙΟΥΛΙΟΣ

Τετάρτη 3/7: 18.30 – 20.30

Για παιδιά από 7 ετών

Όσα φέρνει ο άνεμος

Μπορείς να δεις τον άνεμο; Μπορείς να τον νιώσεις; Πόσα μπορεί, αλήθεια, να φέρει ο άνεμος; Φέτος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία θα δούμε τα αόρατα, θα νιώσουμε όσα δεν βλέπουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τον άνεμο για δημιουργήσουμε κίνηση και μουσική, σε ένα εργαστήρι που…φυσάει!

Τετάρτη 10/7: 18.30 – 20.30

Για παιδιά από 7 ετών

Ένας κόσμος στα πόδια μου

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί για το πλήθος των ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας; Ποια πλασματάκια μπορεί να ζουν και  να αναπτύσσονται μέσα στο μαλακό χώμα; Πάμε να τα παρατηρήσουμε, να θαυμάσουμε τον μικρό τους κόσμο και να  ανακαλύψουμε την αξία της ζωής, όσο μικρή και αν μας φαίνεται.

Τρίτη 16/7: 10.00 – 11.30

Για παιδία από 4+ (συνοδεία οικογένειας)

Ζουζούνια Παντού!

Καλοκαίρι χωρίς ζουζούνια γίνεται; Σε αυτό το εργαστήρι, μικροί και μεγάλοι εξερευνούμε τον απίστευτο κόσμο των εντόμων, ανακαλύπτουμε την ομορφιά του και δημιουργούμε αξέχαστες εμπειρίες, σε μια γιορτή για τη φύση.

Παρασκευή 26/7: 18.30 – 20.00

Για παιδιά από 9 ετών

Η καλοσύνη των ανθρώπων

Κάθε εποχή έχει ανθρώπους που εμπνέουν με τις πράξεις τους. Μερικοί αφήνουν το σημάδι τους ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Ελάτε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να εμπνευστούμε από τη δράση τους απλώνοντας την προσφορά και την καλοσύνη παντού.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τετάρτη 7/08: 18.30 – 20.00

Για παιδιά από 10 ετών

Δράση τώρα!

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κλιματική αλλαγή ή για τον καιρό που τρελάθηκε και δεν ξέρει τι κάνει. Και σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιους να λένε “Αφού δεν το κάνουν οι άλλοι γιατί να το κάνω εγώ;”. Όμως δεν έχουμε χρόνο και ο πλανήτης μας χρειάζεται. Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε να διατυπώνουμε επιχειρήματα ώστε να πείσουμε και τους πιο δύσκολους ότι ένα μικρό βήμα τώρα μπορεί να εμποδίσει τον πλανήτη μας από την καταστροφή!

Τετάρτη 28/08: 18.30 – 20.00

Για παιδιά από 9 ετών

Το ταξίδι της επιβίωσης

Σε αυτό το εργαστήριο θα ακολουθήσουμε τον άνθρωπο στο ταξίδι της επιβίωσης και στην  προσπάθειά του να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης ώστε να κρατηθεί ζωντανός, επιστρατεύοντας το μυαλό του. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε το βιβλίο με το ταξίδι της δικής μας  επιβίωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Παρασκευή 6/09: 10.00-11.30

Για παιδιά από 5 ετών

Όλοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν το τέλος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας μέσα από τις δηµιουργίες των παιδιών και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την ΚΕ2025

Πρόσκληση εθελοντών

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης «Ευγενία Κλειδαρά»  σας προσκαλεί να συμμετέχετε ως εθελοντές  στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης  που θα πραγματοποιήσει από τις 17 Ιουνίου έως 6 Σεπτεμβρίου 2024. Μπορείς να αναλάβεις τη διεξαγωγή μιας δραστηριότητας ως εμψυχωτής ή μπορείς να υποστηρίξεις   τις υπάρχουσες δράσεις με οποιοδήποτε τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ “ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ”

ΔΟΙΡΑΝΗΣ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ (ΠΑΡΚΟ ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ)

ΤΗΛ. 22510-45434, 22513-50474

Email: dimotikivivliothikimitilinis@gmail.com