ΣΥΝ – εξέλιξη

Η ονομασία ΣΥΝ-εξέλιξη δηλώνει ότι τα παιδιά, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, με την κατάλληλη υποστήριξη, συνεχώς εξελίσσονται και μαζί τους εξελίσσονται και οι γονείς , ιεραρχώντας τις αξίες της ζωής τους.

Σκοπός του συλλόγου είναι η στήριξη παιδιού-εφήβου-ενήλικα με αυτισμό και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας. Είναι ο αγώνας και η συνεχόμενη προσπάθεια για να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης τους, για να υπάρξουν εξωσχολικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες/ανάγκες τους με στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση!

Πίσω από κάθε συμπεριφορά ενός παιδιού-εφήβου-ενήλικα με αυτισμό, υπάρχει η ανάγκη της κατανόησης, της υποστήριξης και της αποδοχής. Όραμα του συλλόγου είναι η δημιουργία μιας κοινότητας για ανθρώπους με αυτισμό, όπου θα διαμένουν και παράλληλα θα εκπαιδεύονται και θα δημιουργούν, αξιοποιώντας ο καθένας το δυναμικό του, παράγοντας έργο, ανάλογα με τις δυνατότητες που διαθέτει. Κι αυτή η κοινότητα να είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία.

Κάθε άνθρωπος είναι ικανός να δημιουργήσει, όταν του δοθεί το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο.

Ο σύλλογός μας έχει πάντοτε ανοιχτή την πόρτα του σε οποιονδήποτε συμπολίτη μας θελήσει να προσφέρει την βοήθειά του.

Η «ΣΥΝ-εξέλιξη», εκτός από τις δράσεις για τα παιδιά και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αγωνίζεται για μια αξιοπρεπή ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτείται η δημιουργία δομών, όπως Κέντρο Ημέρας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τον ΑΥΤΙΣΜΟ.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝ-ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Η 1η ανασκόπηση της ΣΥΝ-εξέλιξης ( Μάιος 2017-Μάιος 2020)

3χρονη η δράση της ΣΥΝ-εξέλιξης, εστιασμένη σε 3 τομείς με 3 Χ 10 (τριάντα) δράσεις συνολικά:

  1. Τον Φεβρουάριο του 2018 οργανώθηκε ένα βιωματικό σεμινάριο από την κ. Αναστασία Ζήση (Καθηγήτρια Κοινοτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) για τις μητέρες παιδιών με αυτισμό με θέμα την επεξεργασία του βιώματος της μητρότητας.
  2. Τον Νοέμβριο του 2018 έγινε ενημέρωση των γονιών στο γραφείο του συλλόγου από τον πρώην Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κ. Κώστα Καραβοκύρη για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο φάσμα του αυτισμού. Παράλληλα δόθηκε στο σύλλογό μας από τον ίδιο σχετικό υποστηρικτικό υλικό.
  3. Τον Δεκέμβριο του 2018 η διατροφολόγος κ. Ευστρατία Κουνιαρέλλη έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές για τις διατροφικές συνήθειες και τις ανάγκες των παιδιών, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
  4. Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019, στο πλαίσιο του σεμιναρίου cygnet, δύο πιστοποιημένες από την ΕΨΥΜΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών) θεραπεύτριες η κ. Αδριανή Χατζηεμμανουήλ και η κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, παρουσίασαν με πολλή μαεστρία το υλικό του συγκεκριμένου προγράμματος, υποστηρίζοντας παράλληλα την ομάδα γονιών με κατανόηση και σεβασμό.
  5. Στις 16 Γενάρη 2019 γονείς του Συλλόγου Αυτισμού Χίου με τον Πρόεδρό του κ. Γιώργο Πατεριμό, καθώς και του ΕΕΕΕΚ Χίου επισκέφτηκαν τη Συν-εξέλιξη στο γραφείο της και αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες για τη διοργάνωση κοινών δράσεων.
  6. Από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ομάδα γονιών μοιράστηκε εμπειρίες και βιώματα με την παιδοψυχίατρο κ. Ελένη Μήλτσιου και την ψυχολόγος κ. Γεωργία Σχοιναράκη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Μυτιλήνης.
  7. Στις 2 Μαΐου 2019 γονείς της ΣΥΝ-εξέλιξης συμμετείχαν σε πρόγραμμα μουσικοκινητικής μαζί με την ομάδα του κ. Βασίλη Αναγνώστου (Αεί Παίδες).
  8. Στις 23 Μαΐου 2019 οι γονείς της ΣΥΝ-εξέλιξης συναντήθηκαν με το προσωπικό του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Μυτιλήνης για μια ανατροφοδότηση της σχέσης τους.
  1. Στις 13 Απριλίου 2018 στις Αλυκές της Καλλονής με την καθοδήγηση της κ. Ελένης Γαληνού έγινε παρατήρηση πουλιών και μετά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Καλλονή με παρουσιαστή τον κ. Σπύρο Ψύχα, εκπρόσωπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, έγινε προβολή για τον μαγικό κόσμο των πουλιών. Στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν χελιδονοφωλιές με πηλό.
  2. Στις 14 Μαΐου 2018 ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, στο Μουσείο Ελαιουργίας του Ομίλου στην Αγ. Παρασκευή τα παιδιά μας έχοντας ως πρότυπο έναν πίνακα του Κλιμτ, δημιούργησαν ένα δικό τους κολάζ, κολλώντας πολύχρωμα χαρτάκια και βάφοντας με ξυλομπογιές και λαδοπαστέλ.
  3. Στις 20 Μαΐου 2018 στο πάρκο Καραπαναγιώτη το Ινστιτούτο Παιδαγωγικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης (Ι.Παι.Ψ.Υ) και η υπεύθυνή του κ. Βαλεντίνα Βεκρή σε συνεργασία με την γυμνάστρια κ. Μαρία Καραμολέγκου και την Κοινωνική Λειτουργό κ. Αγγελική Σταματέλου υλοποίησε τη δράση «Φύση και Αυτισμός». Εντυπωσιακή η συμμετοχή των παιδιών μας και δυνατή η αλληλεπίδραση όλης της ομάδας.
  4. Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του συλλόγου φίλων αλόγου ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ κ. Γρηγοράκη ξεναγηθήκαμε στις ιππικές εγκαταστάσεις του, στην περιοχή του Αφάλωνα, όπου παιδιά έκαναν ιππασία με την βοήθεια ειδικών.
  5. Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 με την καθοδήγηση της κεραμίστριας κ. Στέλλας Λιόλιου, δημιουργήθηκαν χριστουγεννιάτικες κατασκευές με πηλό στο γραφείο του συλλόγου.
  6. Στις 23 Δεκεμβρίου 2018 έγινε η χριστουγεννιάτικη γιορτή στο γραφείο του συλλόγου με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και των γονιών τους.
  7. Στις 8 Ιανουαρίου 2019 κάποια παιδιά επισκέφτηκαν την κ. Μυρσίνη Τουρβαλή στο κτηνιατρείο της , προκειμένου να εξοικειωθούν με τους φίλους-σκύλους της, που θα συναντούσαν σε επόμενη δράση στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγ. Παρασκευή
  8. Από τις 26 Ιανουαρίου 2019 μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, κάθε Πέμπτη, στο Πολύτροπον με την καθοδήγηση της κ. Φερενίκης Τσαμπαρλή της Εριφύλλης, της Μαρίας και της Όλγας τα παιδιά μας δημιούργησαν κατασκευές με χαρτοπολτό
  9. Στις 2 Φεβρουαρίου 2019 έγινε εκδρομή στο ελαιόκτημα του κ. Γιώργου Καριοφύλλη (Αρώνια) στην Θερμή.
  10. Στις 7 Απριλίου 2019 η ΣΥΝ-εξέλιξη οργάνωσε δράση με στόχο τον καθαρισμό της Χαραμίδας.
  11. Στις 14 Μαΐου 2019 ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Ελαιουργίας του Ομίλου στην Αγ. Παρασκευή έγινε η δράση «Συντροφιά με τα ζώα»: Η κτηνίατρος κ. Μυρσίνη Τουρβαλή φρόντισε για την επιλογή των κατάλληλων σκύλων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ζεστό και φιλικό κλίμα για τα παιδιά μας.
  12. Από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, κάθε Σάββατο, τα παιδιά της ΣΥΝ-εξέλιξης συμμετείχαν σε πρόγραμμα μουσικοκινητικής στο Ωδείο Μυτιλήνης, που υποστηρίχτηκε από τον Διευθυντή του κ. Γιώργο Παζαίτη, την κ. Δέσποινα Θεοδωρίδη και τον κ. Joaquin Ο΄Ryan. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Αστερίας (Starfish Foundation).
  1. Την 1 Απριλίου 2018 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού έγινε η πρώτη ποδηλατάδα, στην οποία συμμετείχε πολύς κόσμος. Το επόμενο βράδυ φωταγωγήθηκε στα μπλε το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης με εντολή του αντιδημάρχου Λέσβου κ. Αστυρακάκη.
  2. Στις 5 Μαΐου 2018 συνδιοργανώθηκε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και τον Διευθυντή της κ. Μιχάλη Καπιωτά ημερίδα στην αίθουσα του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης με θέμα «Ζώντας με τον αυτισμό». Ομιλητές ήταν ο παιδοψυχίατρος κ. Γεώργιος Φρέρης, ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Διονύσιος Παπαδημητρίου, η ψυχολόγος του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Μυτιλήνης κ. Γεωργία Σχοιναράκη, ο ιατρός καρδιολόγος κ. Παναγιώτης Γρηγοράκης, η πρόεδρος της ΣΥΝ-εξέλιξης κ. Αναστασία Σκούρτσου και οι φιλόλογοι Ειδικής Αγωγής κ. Άννα Γκέντζη και η κ. Χριστίνα Μούρα.
  3. Στις 6 Ιουνίου 2018 στο Tedx Lesvos συμμετείχε η πρόεδρος της ΣΥΝ-εξέλιξης κ. Αναστασία Σκούρτσου με θέμα: Ο Αυτισμός είναι μέσα μας η ανάμεσά μας;
  4. Στις 30 Μαρτίου 2019 η πρόεδρος της ΣΥΝ-εξέλιξης κ. Αναστασία Σκούρτσου μίλησε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Λογοθεραπείας «Επί Λέξη» της Χρυσάνθης Μεϊμάρη με θέμα: «Διαχείριση παιδιών με Αυτισμό και ΔΕΠΥ». Οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν: ο κ. Φρέρης Γεώργιος, Παιδοψυχίατρος, η κ. Μεϊμάρη Χρυσάνθη, Λογοθεραπεύτρια, η κ. Βερβέρη Μαρία, Παιδοψυχολόγος και η κ. Σαχτούρη Ζαφειρώ, Εργοθεραπεύτρια.
  5. Στις 31 Μαρτίου 2019 έγινε με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη ποδηλατάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.
  6. Στις 17 Απριλίου 2019 γονείς της ΣΥΝ-εξέλιξης συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Αναστασίας Ζήση και του κ. Μάνου Σαββάκη: «Αναπηρία και Κοινωνία».
  7. Στις 24 Νοεμβρίου 2019 στο θεατράκι του Δήμου Μυτιλήνης, στη Χρυσομαλλούσα, πραγματοποιήθηκε η αφήγηση του παραμυθιού «Ο Αυτός», από την βρεφονηπιαγωγό κ. Τέτα Ράλλη, η ανάλυσή του από την ψυχολόγο κ. Βαλεντίνα Βεκρή. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κοινού με απορίες για τις δυσκολίες του αυτισμού .Η αφήγηση πλαισιώθηκε μουσικά από τον μουσικοπαιδαγωγό κ. Βασίλη Αναγνώστου.
  8. Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 οι κατασκευές των παιδιών από χαρτοπολτό εκτέθηκαν στο χριστουγεννιάτικο bazaar του Κέντρου Δημιουργικής Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών Syllabus.
  9. Στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 ο σύλλογός μας έστησε bazaar στον χώρο του Αστερία (Open Space) με τις κατασκευές από χαρτοπολτό των παιδιών.

Συμμετοχή των παιδιών (από το σπίτι) στον διαγωνισμό πρωτότυπης κατασκευής, που διοργάνωσε το ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ στις μέρες της καραντίνας.

Σε συνεργασία με την Φάρμα Καριοφύλλη (bio aronia Lesvos) οργανώθηκε ένα διαδικτυακό bazaar με την μαρμελάδα Αρώνια: Χριστουγεννιάτικο δωράκι (αποξηραμένη αρώνια, μαρμελάδα και τσάι αρώνια) σε όλα τα παιδιά του συλλόγου.

Συγκέντρωση αιτήσεων ενδιαφερομένων για το ΚΔΑΠΜΕΑ που πρόκειται να δημιουργηθεί στην πόλη της Μυτιλήνης.

Προγραμματισμός των δράσεων για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα θέματα του αυτισμού μέσα στον μήνα Απρίλιο.