ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Designed by Asterias GDG
Η Λέσβος, ηφαιστειογενές νησί, σε όλη σχεδόν την έκτασή της, είχε το πλεονέκτημα να πλουτισθεί με πλήθος ιαματικών πηγών με διάφορες χημικές συνθέσεις και θερμοκρασίες, διασκορπισμένες σε όλα τα σημεία της είτε κοντά στη Μυτιλήνη είτε μακριά από αυτήν.
Για την σπουδαιότητα των Ιαματικών Πηγών της Λέσβου κάνει μεγάλη αναφορά ο Γαληνός αλλά και ο Ερέσιος Ιατροφιλόσοφος και Βοτανολόγος Θεόφραστος.
Σε απόσταση 8,5 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη στο βόρειο μυχό του κόλπου της Γέρας βρίσκονται τα “Θέρμα”, Η θέση όπου βρίσκεται η ιαματική πηγή είναι μία από τις πλέον προνομιακές ολόκληρης της Λέσβου. Η γραφική εικόνα που παρουσιάζει με τους γύρω ελαιόφυτους λοφίσκους αλλά και τον καταπράσινο περίβολο, σε συνδυασμό με την ατελείωτη θέα του κόλπου της Γέρας, είναι μοναδική. Η εθνική οδός λίγα μόλις μέτρα πάνω από τα “Θέρμα” την κάνει ακόμη πιο προσιτή σε όλους.
Τα λουτρά, κατασκευασμένα την εποχή της τουρκοκρατίας με ανατολίτικη αρχιτεκτονική, διατηρούν στον εσωτερικό τους χώρο α χαρακτηριστικά και την ατμόσφαιρα παλιών χρόνων.
Τα νερά της πηγής εκβάλλουν σε δύο ομαδικούς, θολωτούς λουτήρες, ανδρών και γυναικών, ενώ στα πλάγια υπάρχουν οι κατάλληλοι αψιδωτοί χώροι για ατμόλουτρο και εισπνοοθεραπεία. Τα δύο ξεχωριστά διαμερίσματα, συνοδεύονται από χώρους αποδυτηρίων και ντους.
Σύμφωνα με τη χημική ανάλυση του ιαματικού νερού της πηγής, διαπιστώνονται οι εξής ιδιότητές του:
Η πηγή αυτή συνιστάται εναντίον της πάσης φύσεως νοσημάτων των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, ρευματισμών, ψαμμιάσεως, αρθρίτιδας, βροχίτιδας, εντερικών νοσημάτων, ζαχαροδιαβήτου και νευρασθένειας. Η χημική σύσταση της πηγής είναι περίπου ίδια με αυτή του Λουτρακίου.
Το υδροθεραπευτήριο διαθέτει εστιατόριο, αναψυκτήριο, καθώς και χώρους άθλησης, τένις, μίνι σόκερ.
Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη, συναντάμε την ιαματική πηγή της Λουτρόπολης Θερμής. Το 1845 επισκέφτηκε τη Λέσβο ο Γερμανός χημικός Λαντενέρ ο οποίος αναφέρει ότι τα συστατικά της συντελούν στη θεραπεία των χρόνιων ρευματισμών, αρθρίτιδας και δερματικών παθήσεων.
Η περιοχή γύρω από τις ιαματικές πηγές είναι υπέροχη με τις φυσικές ομορφιές της. Ο ορίζοντας προς τη θάλασσα απέραντος και διαυγής, η πλούσια πανίδα σε ένα μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Η ονειρεμένη παραλία ιδίως τις καλοκαιρινές νύχτες, πείθει τον κάθε επισκέπτη, ότι η προνομιούχα αυτή γωνιά, αποτελεί καταφύγιο όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους καταβεβλημένους από κάθε πνευματική, ψυχική και σωματική κόπωση. Στις δύο αρχαίες θολωτές δεξαμενές, που βρίσκονται πίσω από το σημερινό υδροθεραπευτήριο, διακρίνει κανείς τη διαχρονική ιστορία του χώρου.
Η λουτρόπολη Θερμής αποτελεί ένα θέρετρο προσέλκυσης όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι ιαματικές πηγές σε συνδυασμό με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, την υπήνεμη τοποθεσία της, την έλλειψη υγρασίας αλλά και την τουριστική υποδομή καθιστούν το περιβάλλον μοναδικό. Η ανάλυση του νερού της ιαματικής πηγής Θερμής έχει ως εξής:
Ενδείξεις: Ασφαλής θεραπεία Ρευματισμών, λίθων νεφρού, ήπατος, διαβήτη, νεφρών, γυναικολογικών παθήσεων, κυκλοφοριακού συστήματος και δερματικών παθήσεων. Ακόμη τα ιαματικά νερά της Θερμής ενδείκνυνται και για παθήσεις αρτηριοσκλήρωσης και υπέρτασης, κατά της ισχιαλγίας, παθήσεων των νεύρων, μεσολοσπληνίας, παράλυσης και ραχίτιδας.
Αξίζει να αναφέρουμε και την ύπαρξη πολλών ιαματικών αλλά και μεταλλικών πηγών δευτερευούσης όμως σημασίας. Οι περισσότερες είναι χλωριονατριούχες και αλιπηγές.
Αυτές είναι: