Μνημόνιο Συνεργασίας για την αποκατάσταση του καμένου καταυλισμού της Μόριας, με στόχο την αξιοποίηση του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, υπέγραψαν ο Δήμος Μυτιλήνης με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τα τρία μέρη συνομολογούν την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής, όπου λειτουργούσε το ΚΥΤ, με τη διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής από τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και από την πυρκαγιά που προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ. Το αίτημα για τη διερεύνηση των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον της περιοχής, τόσο από αυτή καθαυτή τη λειτουργία του ΚΥΤ, όσο και από την καταστροφική πυρκαγιά, ήταν της Κοινότητας Μόριας και των όμορων Κοινοτήτων, καθώς και των κατοίκων της περιοχής, που ο Δήμος αποδέχθηκε και το οποίο θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας για την αποκατάσταση της περιοχής.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Δήμου Μυτιλήνης και του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί ανοίγει το δρόμο της σύμπραξης για την υλοποίηση από κοινού δράσεων αναφορικά με την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής του ΚΥΤ Μόριας, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε όχι μόνο εκεί. Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για το σύνολο της κοινωνίας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και περιοχών, που έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος στα πλαίσια της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Γι’ αυτό και η σύμπραξη του Δήμου Μυτιλήνης με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την τεχνογνωσία και το επιστημονικό κύρος που διαθέτει, αλλά και με τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, μπορεί να ερευνήσει με εγκυρότητα τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία του ΚΥΤ και από την καταστροφική πυρκαγιά στο χώρο και να συντάξει τις σχετικές μελέτες, με στόχο την οικονομική, αισθητική και οικολογική αναβάθμιση και αναδιαμόρφωση της περιοχής. Η δε σύμπραξη με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναλαμβάνει τη δυνατότητα χρηματοδότηση όλων των προπαρασκευαστικών δράσεων, αλλά και την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης της περιοχής, αποτελεί πρόσθετη εγγύηση ότι το όλο «εγχείρημα» δεν θα μείνει στα λόγια.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δήλωσε: «Η αναγκαία σύνθεση απόψεων και δράσεων μεταξύ των τριών φορέων, που συνυπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας, με το θεσμικό κύρος που ο καθένας εκπροσωπεί, θέλουμε να πιστεύουμε ότι εξασφαλίζει και εγγυάται ότι όλα θα γίνουν με την αναγκαία ευαισθησία, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω του η λειτουργία του ΚΥΤ και η φωτιά, ανοίγοντας προοπτικές για την συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ο Δήμος ευελπιστεί ότι η συνεργασία αυτή με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Υπουργείο Μετανάστευσης, θα έχει συνέχεια προς όφελος της περιοχής μας και της τοπικής κοινωνίας. Σε ότι μας αφορά, ο Δήμος Μυτιλήνης θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε η συνεργασία αυτή να αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ταλαιπωρημένη αυτή περιοχή, που δικαιούται να γυρίσει σελίδα!».