ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Designed by Asterias GDG
Η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ» είναι ένα πολιτιστικό σωματείο που δημιουργήθηκε το 1985, αποτελείται σήμερα από 70 περίπου μέλη και υπηρετεί τον πολιτισμό στη Μυτιλήνη. Έχει δώσει παραστάσεις, μέχρι τώρα, σ’ όλη την Λεσβιακή ύπαιθρο, στην Αθήνα, σε άλλα νησιά του Αιγαίου, στην Θράκη και στη Κύπρο. Η σύσταση του Σωματείου έγινε στις 26 Απριλίου του 1985 στα γραφεία της Ν.Ε.Λ.Ε Λέσβου. Τα ιδρυτικά μέλη είναι οι: Ντέσυ Κομνηνού, Στέλιος Χαλκιάδης, Στρατής Στεφάνου, Νίκη Ζαφειρίου, Κλεομένης Τζαννέτος, Νίκος Πολίτης, Όλγα Συροπούλου, Μυρσινούλα Γρηγορίου, Χρήστος Μαλακός, Θεόδωρος Σαμίου, Δανάη Βαϊκούση, Φώτης Ξενέλλης, Κώστας Ζούρος, Κώστας Σταμόπουλος, Βιργινία Κρητικού, Μαρία Παπαδοπούλου, Μπάμπης Λεοντίου, Μίτση Αδαμτζίκη, Μιρέλλα Σεφτελή, Μαρία Χαλκιάδη, Νίκος Βουδούκης. Το όνομα «Άστεγοι» ήταν πρόταση της Μαρίας Χαλκιάδου, η οποία και υιοθετήθηκε αμέσως.
Πρώτο έργο της ομάδας σαν Σωματείο είναι «ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΡΕΒΑΤΙ» του Μανώλη Κορρέ στις 30 και 31 Μαρτίου 1985 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Το καλοκαίρι του 1986 συμμετέχει στα γυρίσματα της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «ΘΕΟΦΙΛΟΣ».
Στις 14 Οκτωβρίου του 1993 γίνονται δεκτοί στην Διεθνή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου (Ι.Α.Τ.Α).
Εκτός των θεατρικών παραστάσεων διοργανώνουν, συμμετέχουν και εμψυχώνουν οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα οραματίζονται ή τους προτείνουν.
Έτσι το 1994 κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις Δημοτικές Εκλογές, διοργανώνουν την εκδήλωση «ΠΡΟΤΟΥ ΞΕΘΩΡΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ», όπου παρουσιάζονται slides της Μυτιλήνης από τον Στρατή Τσουλέλλη (παλιές φωτογραφίες καρτ-ποστάλ της Μυτιλήνης και νέες φωτογραφίες, φωτογραφημένες από την ίδια οπτική γωνία των παλιών) και γίνεται δημόσια συζήτηση (debate) με τους τέσσερις υποψήφιους Δήμαρχους με θέμα το μέλλον της πόλης. Εισηγητής ήταν ο τότε καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ανδρέας Τρούμπης και συντονιστής της συζήτησης, το μέλος Στέλιος Χαλκιάδης.
Την άνοιξη του 1995, συμμετέχουν με την παράσταση «ΤΣΑΚ» (συρραφή ελληνικών μονόπρακτων), στο φεστιβάλ «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» με θέμα το ελληνικό μονόπρακτο που διοργανώνεται στην Σάμο, από το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου».
Το 1997, η Ομάδα αποκτά το δικό της θεατράκι, στο χώρο που νοικιάζον για τις πρόβες τους. Ο χώρος μεταμορφώνεται σ’ ένα θεατράκι 100 περίπου θέσεων. Η πρώτη παράσταση που δίνουν στο νέο χώρο, είναι το έργο «ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΑ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» του Γιάννη Τσουκαλοχωρίτη. Έκτοτε, στο θεατράκι τους, την «Στέγη», διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θέατρο με καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Αθήνα, διαλέξεις κ.α.
Το 1998 βοηθούν την θεατρική παρέα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να οργανωθεί και να υπάρξει σαν ανεξάρτητη θεατρική ομάδα. Έτσι δημιουργείται η «Πρόβα», η 1η Πανεπιστημιακή ομάδα, η οποία μαζί με άλλες 2 συνεχίζει μέχρι και σήμερα την δημιουργική της πορεία. Η ομάδα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια τους.
Το 2001 εκπροσωπούν την Ελλάδα στο 14ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Θεάτρου, στην Κύπρο, με την παράσταση «ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ» του Γιώργου Σκούρτη. Επίσης το 2001 διοργανώνουν παράσταση στο bar «Αβησσυνία» με τον Γιώργο Γιαννακάκο στο μονόπρακτο του Samuel Becket «Ο ΔΙΩΓΜΕΝΟΣ».
Τον Αύγουστο του 2002 συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Πέτρας, στην Αθήνα με το έργο «ΚΑΤΑΦΡΟΝΙΟΥ» του Γιάννη Πασπάτη.
Το 2010 συμμετέχουν στα γυρίσματα της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ». Το καλοκαίρι του 2011 συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Νέας Ορεστιάδας με το έργο «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ» του Mario Giordano και αποσπούν 8 βραβεία. Στο ίδιο φεστιβάλ συμμετέχουν ξανά το 2013 με το έργο «ΤΟ ΑΥΓΟ» του Felicien Marceau και αποσπούν άλλα 2 βραβεία.
Τον Σεπτέμβρη του 2013, ξεκινάει ένα νέος πολυθεματικός θεσμός από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου με την επωνυμία «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», με τον οποίο «ΤΟ ΑΥΓΟ» παρουσιάζεται στη Σάμο, ενώ το καλοκαίρι του 2014 ακολουθεί η παρουσίαση του «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» στους Φούρνους Ικαρίας.
Το Μάιο του 2015 συμμετέχουν σε μία κοινή, πολυσυλλεκτική παράσταση με τίτλο «Κάλεσμα», στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης Παραστατικών Τεχνών Νησιωτικής Χώρας, που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Λήμνου Α.Έ., με ένα απόσπασμα από το έργο «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ» του Κώστα Μουρσελά. Τον Ιούλιο του 2016, παρουσιάζουν το έργο «Η ΚΑΣΕΤΑ» της Λούλας Αναγνωστάκη, στην Θεατρική Συνάντηση Φιλίας που διοργανώνεται στα Μανδριά Ικαρίας.
Τον Δεκέμβριο του 2016 η ομάδα συμμετέχει στο 2ο TedXLesvos με το Δρώμενο «Πηνελόπη», ένα μονόπρακτο βασισμένο στην ανατρεπτική αφήγηση από τη συλλογή «Η Γυναίκα του Άλλου» του Σπύρου Συρόπουλου.
Το καλοκαίρι του 2019 συμμετέχουν και πάλι στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Νέας Ορεστιάδας με το “ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΙ ΑΝΤΙΟ” του Νίκου Μήτσα και αποσπούν 2 βραβεία.
Αρχείο Παραστάσεων